träningen igår...

...gick jättebra! tränade mycket på att samla och öka galoppen, utan att hon blir stark. gjorde lite travökningar också, och det blir bara bättre och bättre!
idag blir det ett lite lugnare pass. ska träna lite på det vi gjorde igår.

det var inte mycket till uppdatering, men jaja.


tävling på söndag, taggad!

haha

jag måste bara säga hur duktig jag var igår ;D
först simmade jag 1 km på idrotten i skolan, sen cyklade jag till stalletnär jag kom hem! det är typ ganska långt. och så red jag ju Summer så klart. ganska stolt över mig själv måste jag säga! haha


tisdag

god morgon!
sitter i skolan som vanligt och väntar på att alla andra ska komma. har bara två lektioner idag också, skönt! har utvecklingssamtal i eftermiddag, så jag åker med mamma hem efter det så jag hinner till träningen :)

red Summer på banan igår, och det gick bra! hon går bra, men det är något som inte känns rätt. ska se om det blir bättre efter träningen idag. tränade lite på linjerna som är på programmen igår. hon blir inte lika förböjd i vänstervarvet längre, och det är bra!

har börjat skriva lite på Summers annons, fy! ska ta lite fina bilder på tävlingen på söndag, sen kommer den nog upp...


ny vecka

hejhej!
sitter i skolan nu och väntar på första lektionen. slutar tidigt idag, så jag är hemma vid halv 2 ungefär :) och vet ni? idag ska jag cykla till stallet!

blev lite ridning igår också. skrittade ut med Melody först, och sen bliv det en liten tur med Summer också. veckan som kommer nu blir ganska tuff med två träningar + tävling, så det blir ingen vilodag för Summer.

Måndag, lätt pass på banan
Tisdag, träning (+speedway! stress stress)
Onsdag, "repetera" det vi gjorde på träningen
Torsdag, lätt pass på banan
Fredag, träning
Lördag, lätt och roligt pass på banan, så Summer får känna sig duktig. rida Melody
Söndag, tävling!

ska rida Melody någon gång i veckan också, och Emmeli ska kanske komma onsdag eller torsdag och rida lite på Summer.

fick reda på att vi inte har någon svanska idag, suck! kunde tagit sovmorgon...

träningstipsTaget från Tidningen Ridsport.

Lär dig dressyrprogrammet och träna programdelar på en bana med exakt samma mått som du ska tävla på. Ta reda på var domaren sitter och hur rörelsen ser ut ur domarens perspektiv. Illustration: Hella Stening.
Rätt rörelse på rätt plats

TRÄNINGSTIPS: När dressyrhästen är lydig och lösgjord, och går att ställa och forma i alla gångarter, är det dags att börja med teknikträning och att rida med mer precision. För att få bra poäng på tävling är det viktigt att du kan rida olika rörelser på exakt rätt plats.

Vad är teknikträning? Det är att öva på att rida hästen från punkt till punkt och på den linje som används i det dressyrprogram som du vill rida.
- Först och främst gäller att du är mentalt medveten om hur rörelsen ska utföras och att du teoretiskt vet vilka hjälper som gör vad, säger Mads Hendeliowitz.
- Du behöver veta hur rörelsen ska ridas både ur ditt eget perspektiv och ur domarens.

Träna helst på en bana som har samma mått som den bana du ska tävla på. Om du ska rida ett dressyrprogram på en bana med måtten 20 x 40 meter är det viktigt att du tränar på en sådan bana. Ta reda på exakt hur långt det är mellan olika bokstäver, och mellan hörn och bokstäver.
Skänkelvikningar och enkla byten är rörelser som ingår i de flesta lätta dressyrprogram. Här beskriver vi hur du kan öva på dem.

Viktigt med tekniken
Innan du rider skänkelvikning behöver du veta hur hästen rör sig rent tekniskt, hur mycket den ska vara ställd och så vidare. Dessutom behöver du ha kunskap om vilken funktion som de olika hjälperna har. Vad gör den inre respektive yttre skänkeln? Hur ska din vikt vara placerad?
- Den yttre skänkeln har en viktig funktion i skänkelvikningen eftersom den är framåtdrivande. Öva på att rida på exakt samma linjer som i programmet du ska rida. Sedan är det viktigt att veta var du har domaren och hur rörelsen ser ut från domarens synvinkel.

I Lätt A:1 och Lätt A:4 rids skänkelvikningen oftast på diagonalen. Om du har en häst som har lätt för att gå åt sidan kan du börja tidigt och se till att du verkligen visar att hästen korsar både fram- och bakben ordentligt. Det gör inte så mycket om du kommer tillbaka lite tidigare till spåret. 
- Har du däremot en häst med stor gång som har svårt att flytta sig sidvärts är det bättre att du tvärar lite mindre. Kom ihåg att alltid variera rörelsen efter den häst som du rider på.

Enkla byten
Enkla byten rids i Lätt A:5 och Lätt A:6 genom att ryttaren vänder över ridbanan och gör en övergång till skritt vid X, följd av en ny fattning. Det är viktigt att du vet exakt hur många galoppsprång som du ska rida före avbrottet för att kunna göra övergången exakt vid X. Det ska vara lika många skrittsteg före som efter medellinjen.

Ställ gärna hästen något inåt både före avbrottet och i galoppfattningen för att få lite hjälp i övergången. I Lätt A-klasser är domarna vanligtvis placerade på kortsidan och ser därför inte om hästen är ställd eller inte. Räkna in de sista galoppsprången före avbrottet med "1-2-skritt" och var noga med att hästen inte tar några travsteg i avbrottet. I medelsvår B:3 sker det enkla bytet på medellinjen i riktning mot domaren - då är det viktigt att du har hästen rak.

Mads rekommenderar ryttare att rida olika delar ur programmet ungefär två dagar i veckan. Sedan är det lämpligt att rida grundläggande arbete under ett par ridpass för att exempelvis rätta till hästens form. Därefter är det dags att rida programdelar igen.
- Jag upplever att många ryttare slarvar med att rida övningar ur programmet. Det är viktigt att du vågar nöta på rörelserna. Rid gärna rörelserna spegelvänt ibland för att variera arbetet och för att undvika att hästen lär sig att förekomma ryttaren. Rid alltid övningarna på exakt rätt plats, inte en halvmeter före eller efter. 
Ryttaren behöver hela tiden vara medveten om ekipagets styrkor och svagheter.
- Det är bättre att ta fram sina styrkor på tävling än att försöka dölja sina svagheter.

Mads bästa tips
* Lär dig dressyrprogrammet och öva på att rida från punkt till punkt.
* Se till att du vet rent tekniskt hur hästen ska utföra olika rörelser.
* Lär dig hur du ska använda dina olika hjälper och vilken effekt de har på hästen.
* Träna programdelar på en bana med exakt samma mått som du ska tävla på. Ta reda på var domaren sitter.
* Rid övningarna på exakt rätt plats.
* Träna på olika delar av programmet men variera genom att rida övningarna spegelvänt.

Lycka till!


=)

finfint väder idag ju! solen har varit framme hela dagen, men det blåser lite kallt bara...

red ut Summer idag. tog en annan runda, och det gillade hon. galopperade på ganska mycket så att hon fick sträcka på sig lite. det blir lite för mycker ridbana ibland, så jag ska nog passa på att rida ut i morgon också. hörde att det skulle fortsätta vara fint väder :)

blir förmodligen ingen mer uppdatering idag, (vet inte vad det skulle vara om i så fall;) för nu ska jag tagga lite inför GPt! känner mig som värsta nörden, haha. underbart!övning
fredag

hej på er!
det blev visst ingen uppdatering igår efter att jag kom hem från stallet. vet inte rikigt varför, hehe.
Summer va ganska galen igår. hade tänkt rida på utebanan, men det tyckte inte Summer tydligen. hon skulle springa upp till stallet hela tiden, och när hon inte fick det gjorde hon massa andra konstiga skutt, haha! och mitt i allt ihop ringer mobilen också, lyckat. efter 5 minuter gav jag upp och red upp till ridhuset istället. en ganska intressant resa... där va hon lugn i alla fall, och gick riktigt bra! hon går alltid super när hon är lite på tårna. jag red inte så länge, eftersom Maria hade lektioner där uppe.

idag har jag bara ridit Melody. red henne inte så länge, för hon var hos hovis igår. medans jag red så gick mamma lite med Summer utanför stallet så hon fick äta lite gräs. det gillade hon skarpt :)

det blir en lugn helg, ganska skönt! i morgon ska jag ut och galoppera med Summer, och på kvällen är det GP!

ta hand om er!
tjing tjing

gårdagens ridpass

Summer va på bushumör igår :D gjorde några riktiga bocksprång när jag värmde upp, så jag föll på att flyga av, haha! träningen gick bra i alla fall. tränade mycket sluta och enka byten. allt funkade bra :)
red Danne också. det blev en ganska kravlös runda runt Tveta :P klockan hann bli ganska mycket innan jag kom iväg, och jag var lite lat ;) det gick bra i alla fall.

har NP i spanska idag, inte speciellt roligt. typ engelskaprov har vi också. och i morgon har vi matteprov. underbart.


träning

hej på er!
sitter här hemma och ska snart ta tag i mitt liv. mamma kommer om knappt en timme, och då måste jag vara klart för att åka till stallet! ska rida lektion för Maria kl. 18. sen blir det tur med Danne igen. funderar på att rida ut, men det beror på vädret. det är ju inte alltför roligt. hallå - snö liksom?!
jaja, hej så länge!


tiiisdag

har varit en superbra dag! jag har varit på toppenhumör igen, helt galet.
Emelie red Summer idag, och det hade gått bra. härligt! skönt att man har en snäll ponny :)
men jag fick inte vila för det. ska rida Danne två dagar eftersom Hanna är i Tyskland :P det gick bra idag i alla fall. gjorde lite tempoväxlingar i trav och galopp + ökningar och lite annat. han är ganska rolig att rida faktist, men jag skulle nog dö om jag behövde rida honom varje dag ;)

blev lite väntan sen, eftersom jag inte hade skjuts hem. skulle åka med Ann-Louise, men hon blev lite sen. tillslut så kom hon i alla fall, och vi svängde förbi motorbanan på vägen hem. jag dog! haha. jag är så jäkla "speedwaysugen" alltså! hann inte se nått eftersom vi bara skulle hämta Linus, men jag hörde ju :D whihoo! längtar en aaaning tills nästa tisdag när serien drar igång på riktigt. då blir det ingen mer ridning på tisdagar :P

IHH!!

mitt superhumör håller i sig :D och att Summer gick mycket bättre idag gör ju inte saken sämre precis!
red som sagt ute på banan. hon var lite småseg i början, men fick igång henne när jag började arbeta henne ordentligt. gjorde mycket ökningar i galopp så hon kom igång lite. nu känns det mycket bättre inför lagtävlingen :) i morgon ska en annan tjej rida Summer. Emelie, som praoar hos Maria den här veckan. eftersom jag har lite brottom i morgon, ska rida Danne också, så passar det jättebra :)

nu ska jag dricka mjölk, samtidigt som jag pratar med fröken Edgren och väntar på att Hollywoodfruarna ska börja - de ni :)
Living the dream, WHOOOHOOO!!!

living the dream, WHOOHOO!!!

jag är på såhäääär bra humör idag :D underbart!

mamma fick för sig att jag skulle cykla till stallet idag, efter som jag kommer hem så tidigt. HA! vilket påhitt! men jag tänkte faktist göra, innan jag kom fram till att det är allderles för långt.
(min katt är aningens jobbig, och kräver massa uppmärksamhet...om det är någon som är intresserad.)
ska rida Summer på banan ikväll. hoppas att hon känns lite bättre. gör hon inte det, så blir det ett lugnare ridpass.
nu har alla mina bilder kommit tillbaka :D


dagens ridpass

red ut idag, fast det blåste som bara den :P Summer var ganska fin vissa stunder, men lyssnade inte riktigt för skänkeln. blev bättre mot slutet.
har inte varit så mycket ordning med ridningen den här veckan, så det blir skärpning nu :) har första lagtävlingen om två veckor, så då måste hon vara på topp!

tråkiga inlägg, ja vet :P men ska ge mig ut på en lite promenad nu i blåsten.
tjing tjing

dagens ridpass

red i ridhuset istället, för det blåser som bara den!
Summer kändes väl sådär. hon vilade ju igår så hon var ganska stark och springig. red lite lösgörande och tempoväxlingar. mot slutet blev hon lite bättre :)

nu är min faster från Stockholm här med hennes man, så ska kanske va lite social :P
god kväll!

JUST DE! alla mina bilder och dokument som jag hade på datorn är borta :( snyft...

God morgon!

God morgon god morgon! har varit vaken i mer än en timme och kollat på reprisen av hoppningen från igår, som jag redan har sett. jag som tänkte ta sovmorgon...

följde med Emma hem igår,eftersom vi skulle ut till ridskolan och prata för ungdomarna på Fredagsklubben. det ingår i vår specialidrott. Emma och jag pratade om hur man förbereder sig inför en tävling och hur man gör på en tävlingsplats. det var ganska roligt faktist. kul när dom som lyssnar är intresserade och vill veta mer :)
jag var hemma efter kl. 19, så hann inte åka till stallet. Kajsa var snäll och mockade åt mig!

ska rida ut idag i alla fall, efter att jag har gjort massa annat. ska börja med att äta frukost!


gårdagens ridpass

red både Summer och Melody igår ute på banan :) Melody var superfin! hon är så rolig att rida när hon går riktigt bra, så man vill nästan inte sluta rida, haha.
Summer vilade i tisdags, så igår va hon lite jobbig. gjorde mycket tempoväxlingar i båda trav och galopp för att hon skulle börja lyssna lite bättre på hjälperna.

idag blir det ett dressyrpass igen så jag får allt att funka. hinner inte rida Summer i morgon, och därför blir det ingen träning den här veckan.

ingen ridning

idag blir det ingen ridning, och inget stall över huvud taget. har ingen skjuts, och eftersom hon ändå ska vila så bad jag Evelyn mocka.

inte mycket till uppdatering, men men :P

tävlingen

kom hem från tävlingen klockan 10 igår kväll, så det blev ingen uppdatering då. tar det nu istället ;)

Summer kändes super på framridningen! fin i formen och lyssnade bra. inne på banan sen blev hon seg och lite spänd. allt gick bra, förutom att vi fick ett avbrott i den ena förvända galoppen. mitt fel, eftersom jag samlade henne ganska mycket men glömde hålla om tillräckligt. fick ihop 57,10 %. inget jag är speciellt nöjd med, men hon som vann fick 58 %, så jag var ju inte precis långt efter :P hade jag bara hållt i den förvända galoppen där så hade jag vunnit ;) haha

idag blir det bara en lite skrittur med Sumsum :) hon gick ganska hårt förra veckan, så det blir en vilodag i morgon.


snart dags för tävling

sitter här hemma och väntar på att det ska bli dags att åka till stallet och fixa Summer :) eftersom jag rider kl. 17.50 så behöver vi inte stressa. det är 7 ryttare från MÅRK som är med idag. det är första omgången för tjejerna i division 2 också, så jag hoppas det går bra för dom! vi kommer dit lagom till prisutdelningen i lagklassen, så då hoppas jag att dom är med där ;)

nej, nu ska jag spela sims, hehe. då går tiden lite fortare av någon konstig anledning...

heldag i stallet

idag blev det en riktig heldag i stallet för min del. började med att rida Melody. hon kändes superfin redan från början! finfina Melody :)
fixade lite i stallet sen, inna jag red Summer. red bara 20 minuter, eftersom det är tävling i morgon. hon kändes fin, men tror hon hade lite träningsvärk sen igår. tvättade henne sen så hon är fin imorgon :)
red Laura också innan jag åkte hem. har inte ridit henne innan, men det gick bra :) först var hon så väldigt springig, men när jag galopperat lite i båda varven blev hon lite lugnare och gick ganska fint :) höll inte på så länge ftersom jag är allderles för stor för henne xD

tävling i Kalmar som gäller i morgon. ska bara rida en Lätt A:1. det är den sista klassen på dagen så jag startar inte förens 17.50, så vi åker från stallet 15.15 ungefär, haha. det är ganska lagom ;)


träning igen

hade träning för Maria idag igen, och Summer gick ännu bättre :D hon va lite på taggad, och gnäggade till dom andra hästarna när jag red fram, och då går hon oftast super ;) jättefin i formen hela tiden, blev inte alls så där låg och tråkig. tränade på att länga och korta stegen, övergångar mellan galopp och skritt, förvänd, sluta, ryggning och skänkelvikning typ. Summer va jättefin hela tiden! går hon så här på söndag kommer det gå bra ;)

på tal om tävlingen. såg tiderna förut, och jag rider 17.50 :) eftersom jag bara rider den sista klassen så blir det väldigt skönt :) hehe

i morgon blir det heldag i stallet. ska rida Melody, Laura och Summer och så ska jag tvätta och göra henne lite fin också.

träning

hade träning idag på förmiddagen, och Summer gick skitbra! :D hon har ju inte varit på topp i helgen, och inte jag heller, men idag var hon super!
började med lite nya saker idag, förvänd sluta. det gick bra och hon förstod från början :) tränade på sånt som kommer i programmet på söndag också + travökningar. och nu, nu jäklar början hon öka ordentligt :D underbara ponny <3

svängde förbi Hägelåkra på hemvägen för att tala om att vi inte kommer tillbaka. vi har bestämt oss för att vara kvar hos Maria "på heltid". tog med lite grejer hem också, så nu är min hästgarderob proppfull :P

nu blir det inget mer hästeri idag. tjing tjing


Gurkmeja

jag har gett Summer gurkmeja i ungefär 2 år nu. vi började ge henne det efter att hon hade sin senaste hovledsinflammation. det var en kompis till mamma som tipsade om det. vi tycker att det har funkat bra. hon har inte haft några problem med lederna i alla fall, men det är ju svårt att säga om det beror på gurkmejan eftersom vi ändrade på så mycket annat i samma veva.

"gurkmeja är naturens fenylbutazon. leder och muskler kan med fördel behandlas med gurkmeja.
gurkmeja har en laxerande effekt och påverkar även lever och galla i positiv riktning.
det verkar positivt för ledvätska, läker och stärker. det hjälper mot magsår och andra sår både utvärtes (ges invärtes) och invärtes.
Kan blandas med vilka andra örter som helst."

en del hästar tycker inte att det luktar så gott, så ett tips är att blanda det med lite betfor :)

Dosering:
 om man ger det i förebyggande syfte räcker det med 1 tsk/dag.
Vid stela leder-knäppningar i hästen, 1 msk/dag i minst två månader
Vid Borrelia/Erlichias 1 dl/dag i minst två gärna fyra månader.
Vid återkommande ledproblem ge året runt, minst 1 msk/dag

det har ungefär samma effekt som glucosamin, det är bara priset som skiljer ;) 1 kg glucosaminpulver kostar ungefär 700 kr. lika mycker gurkmeja kostar 79 kr. vi beställer gurkmeja från Borgeby Kryddgård.


hovis

idag var det dags för nya skor för Summer, så vi packade in henne i transporten och åkte till Tommy. hon skötte sig bra, förutom att hon är så känslig när sömmarna ska slås i. hon rycker till varje gång som om hon fick jääätteont, hehe.
vi hade egentligen tänkt köra hem henne efter det, men hon får stanna i Sinnerstad tills på onsdag. eftersom ridningen inte har funkat i helgen så känner jag att jag måste rida på bana så mycket som möjligt innan tävlingen, + att mamma ändå ska till Sinnerstad i morgon och laga dressyrstaket, och på onsdag har jag träning. vi kör nog hem henne efter det.

förresten, grattis till Kajsa R-W som vann en klass med Theo idag i Vetlanda :)


heej

har redan varit i Hägelåkra två gånger idag för att fixa iordning till i morgon när hästarna kommer tillbaka. har fyllt upp Summers box med spån, 12 kärror gick det åt. haha. städade upp lite bland mina grejer, och nu i eftermiddag har pappa och jag fixat staketet i hagen.
nu ska jag åka till Sinnerstad och rida. det blir som sagt ridhuset idag igen.

Söndag

red Summer i ridhuset igår. katastrof. hehe. nej men hon va verkligen inte alls rolig. jättestark och springig, och bara allmänt knepig. så det får bli ridhuset dag också, för i morgon flyttar vi hem henne och då har jag inte samma chans att rida dressyr ordentligt.

veckan som kommer har jag två träningar + tävling på söndag, så då måste hon sköta sig :)


dagens ridpass

lyckades komma upp ur sängen klockan 9 idag, mycket bra! kom till stallet lite innan 10. släppte ut Summer och Laura och fixade allt annat inna jag red Melody. hon var fruktansvärt pigg idag, så alltning gick superfort. fick lite mer ordning på henne mot slutet och då gick hon jättebra :)
Red ut med Summer sen. Evelyn och Laura följde också med. mysigt! idag var Summer på lite bättre humör, igår var hon hopplös... haha.

bara två dagar kvar i Sinnerstad nu, innan vi flyttar "hem". men flyttar förhoppningsvis tillbaka till hösten :)

nu ska jag försöka bli av med min förskylning. tjing tjing så länge

dålig uppdatering

igår blev det en snabbis i stallet bara. åkte ut ganska sent, så hann inte rida. ska försöka göra det idag. om det inte regnar rider jag nog ut :)

det blir nog ingen mer uppdatering idag. när jag kommer hem är det stress stress stress! kommer hem vid tre, och innan halv sju ska jag rida, städa, äta, göra mig iordning, för då kommer tjejerna och sen drar vi upp till metro :P

tjing tjing

RSS 2.0